

Discover more from Bruxelles & omegn
Dansk politiker modtog bred anerkendelse under præsentation af manifest
Velvalgte prioriteringer, udvalgte show-ups og joviale smil. Det lader til at være opskriften på succes i Bruxelles - målt på personlige fremhævelser i et iltfattigt lokale i Europa-Parlamentet.

I Anna Lindh-salen i Europa-Parlamentet stod stemningsbarometeret mere på første maj end midt i november. Den Europæiske Fagbevægelse (EFS) præsenterede sit manifest for næste periode til lyden af orkestrerede skåltaler.
Det var udvalgte fagforeningsrepræsentanter, der fra salen tilkendegav deres opbakning til manifestet - altså en liste over, hvad EFS ønsker sig af de parlamentsmedlemmer, der skal vælges i juni næste år.
Terry Reintke - grøn tysker og medformand i den grønne gruppe i Europa-Parlamentet og iført grønt, hvis nogen var i tvivl om tilhørsforholdet, var den første, der fik ordet.
Tysk begejstring og fransk indignation
Hun var begejstret. Der er ikke noget i manifestet, som hun ikke kan skrive under på. Tværtimod. Hun er klar til at indføre det hele i morgen, hvis det skulle være. Lad os starte kampagnen, sagde hun.
Den næste taler var franske Aubrey Manon, som er leder af parlamentets venstrefløjsgruppe. Hun sagde også både noget pænt, noget indigneret og noget forventeligt.
Herunder at fremhæve sin gruppefælle, danske Nikolaj Villumsen. Eftersom han både tilhører hendes gruppe, er medlem af parlamentets beskæftigelsesudvalg og havde placeret sig selv på første række i salen, var det nærliggende.
Hollandsk havnearbejder overlod rampelyset til andre
Til gengæld var det knap så nærliggende, at S&D - socialdemokraterne, ikke var repræsenteret på podiet med meget andet end en såkaldt roll-up - et opretstående banner.
Agnes Jongerius, hollandsk havnearbejder og mangeårigt medlem af både parlamentet og beskæftigelsesudvalget samt den mest ordførende af parlamentets to ordførere på mindstelønsdirektivet, var i Holland og kunne altså ikke være der.
Men så efterlod hendes fravær også mere rampelys til andre som eksempelvis tyske Dennis Radtke og Nikolaj Villumsen som hver især fremhævede, hvor godt de arbejdede sammen selvom, den ene er fra den konservative gruppe EPP og den anden er mindsteløns-modstander - begge dele noget, der på hver sin måde er lidt usædvanligt i beskæftigelsesudvalget.
Umiddelbart var det hverken nødvendigt eller oplagt for Radtke at udtrykke sin respekt for Nikolaj Villumsens modstand mod mindstelønsdirektivet. Men det gjorde han. Og det er ikke noget, der er mange danskere forundt i Bruxelles.
Danskere fremhævet af formanden for beskæftigelsesudvalget
Også svenske Claes-Mikael Ståhl, der er vicegeneralsekretær i EFS, fremhævede Nikolaj Villumsen for indsatsen mod asbest og en nyligt indgået aftale om skadelige stoffer. Ja, for arbejdsmiljø i det hele taget.
Det var påfaldende, eftersom han ikke også krediterede den socialdemokratiske danske Marianne Vind, som er ordfører på rammedirektivet for arbejdsmiljø, og også var til stede i salen - godt nok nede på en af de bagerste pladser.
Hun blev heller ikke nævnt af formanden for beskæftigelsesudvalget rumænske Dragos Pîslaru (Renew), da han opremsede medlemmer af udvalget, som han åbenbart fandt særligt relevante.
Udover Nikolaj Villumsen nævnte han også Kira Marie Peter-Hansen fra SF, der har stået i spidsen for og opnået markante resultater på direktivet om løngennemsigtighed. Hun var ikke til stede, fordi hun var i New York for at tale om skattely.
Måske på valg til noget andet
Travle parlamentsmedlemmer kan jo ikke altid nå at være med til alting. Og så går de også tidligt. De kommer og kaster lidt glans over forsamlingen, og så skal de videre. Det fungerer også som en god måde at fremhæve sig selv på.
Noget tyder dog på, at Nikolaj Villumsen har valgt en anden strategi. Han går sjældent tidligt, og han er sjældent karrig med sin glans. Han havde efter sigende også givet kaffen til arrangementet, hvilket er pudsigt, fordi det plejer at være lobbyisterne, der gerne vil give politikerne en kop kaffe - og ikke så meget omvendt.
Nikolaj Villumsen falder for Enhedslistens rotationsprincip og kan ikke blive genvalgt til Europa-Parlamentet, men derfor kan man jo godt være på en slags valg i et helt andet regi. Eksempelvis er BAT-kartellet på udkig efter en ny sekretariatschef, og stillingsopslaget lyder som om, at det godt kunne være skræddersyet til Nikolaj Villumsen.