Forsker om kommissærtitel: Markant at beskæftigelse viger for uddannelse
Der er skruet op for uddannelsesområdet med den nye kommissær for mennesker, færdigheder og beredskab. Det handler om mangel på arbejdskraft, mener lektor Mikkel Mailand, FAOS.
Det vakte opsigt, da Ursula von der Leyen tirsdag præsenterede holdet bag den nye Europa-Kommission uden en kommissær med titlen “beskæftigelse”.
I stedet har kommissær Roxana Mînzatu fra det rumænske socialdemokrati fået titlen som kommissær for mennesker, færdigheder og beredskab.
Det har fået den europæiske fagbevægelses sammenslutning EFS til kraftig at opfordre kommissionsformand Ursula von der Leyen til at genindføre en portefølje med kvalitetsjob og sociale rettigheder
Den nye titel er også noget, som lektor hos Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) Mikkel Mailand bemærker.
“Det er da markant, at termen for beskæftigelse forsvinder fra titlen til gengæld for uddannelsesområdet,” siger Mikkel Mailand til Bruxelles & omegn.
I stedet er der nu fokus på uddannelsesområdet, påpeger han og henviser til Roxana Mînzatus stillingsbeskrivelse i det såkaldte “mission letter” fra kommissionsformand Ursula von der Leyen.
Opgradering af uddannelsespolitikken
Ifølge lektoren fra FAOS, står der “rigtig meget” om uddannelse i Roxana Mînzatus mission letter.
Som eksempel fremhæver han initiativet om, at det skal være lettere at anerkende uddannelser og færdigheder på tværs af landene i EU og at forholdet mellem universiteterne i EU skal styrkes.
Desuden har Roxana Mînzatu fået til opgave at fremlægge en plan, der skal øge antallet af lærepladser for EUs erhvervsuddannelser.
På listen er også et ønske om at styrke STEM-uddannelserne, der blandt andet dækker over uddannelser inden for teknologi, ingeniørkundskab og matematik, og EU’s program for unge, uddannelse og idræt, der går under navnet Erasmus+.
Samtidig er en forbedring af lærere og underviseres arbejdsforhold, noget af det, kommissæren også skal sætte på EUs dagsorden.
Nedprioritering af beskæftigelse
Overordnet set er det ifølge Mikkel Mailand nogle omfattende dagsordener, som den nye vicekommissær skal gøre til virkelighed.
Og hans vurdering er, at de store ambitioner for både beredskab, mennesker og uddannelse kan komme til at ske på bekostning af indsatsen indenfor andre politiske områder, vurderer han.
“Man kan jo frygte, at når man begynder at løfte kompetence- og uddannelsesområdet her, så kan det gå ud over nogle eksisterende indsatser,” siger Mikkel Mailand.
Ifølge lektoren er der dog stadig et betydeligt fokus på beskæftigelse i hendes ‘mission letter’, blandt andet med et ‘roadmap’ for kvalitetsjob og et fokus på læreres arbejdsforhold og karrieremuligheder.
Behov for arbejdskraft og produktivitet
Mailand vurderer desuden, at den nye kommissærs prioriteringer skal ses i lyset af den tid, vi befinder os i.
“I det hele taget bærer hendes mission letter præg af, at det er skrevet i en tid med stor mangel på arbejdskraft, og hvor der er brug for mobilitet i EU,” siger Mikkel Mailand.
Han fremhæver, at målet om at sikre mere fri bevægelighed er “kraftigt understreget”.
Det skal blandt andet ske gennem en styrkelse af Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, der skal holde øje med en korrekt håndhævning af EU’s regler.
Roxana Mînzatu skal samtidig bidrage til arbejdet med platformen Talent Pool, der skal tiltrække arbejdskraft uden for EU, og som Marianne Vind blev Europa-Parlamentets ordfører på i den sidste mandatperiode.
Før Roxana Mînzatu overhovedet kan kaste sig over sin to do-liste, skal hun dog først gennem en række høringer i Europa-Parlamentet.